De Smeerwortel, Symphytum officinale, de plant die samenvoegt
Reizen is voor mij altijd een avontuur van ontdekking. Elke nieuwe bestemming biedt een schat aan geuren, smaken en verhalen die ik met open armen omarm. Mijn nieuwsgierigheid naar kruiden en planten groeit met iedere reis die ik maak. Dit keer bracht mijn pad me naar Kyoto, Japan, waar ik verbleef in het moderne Rakuro Hotel, op steenworp afstand van het historische geisha-district. Tijdens mijn verblijf ontdekte ik iets bijzonders: een Botanical Lab binnen het hotel, waar ik meer leerde over het hedendaagse gebruik van kruiden en distillatie in Japan. Deze ervaring vormt een waardevolle aanvulling op mijn opleiding tot herborist aan Kruidencentrum De Sprenk, en ik deel graag de inzichten en inspiratie die ik daar opdeed.
© De Herborist van Aalden. Japans kruidendestilleren
Jaar: 2 (2024-2025)
Door: Kim Voets, leerling herborist
Opdracht: Over de Heg, Botanisch lab Kyoto

REIZEN EN KRUIDEN: EEN BOTANISCH LAB IN KYOTO
Tijdens mijn verblijf in Kyoto viel mijn oog op een bordje met de tekst “Botanical Lab” in ons hotel. Het was een uitnodiging die ik niet kon weerstaan, dus besloot ik een kijkje te nemen. Binnen trof ik een ruimte die de typische Japanse ‘less is more’ stijl uitstraalde. Grote banken stonden rond een sfeervolle lounge, met uitzicht op een reusachtige hangplant-installatie van kunstenaar Rui Sasaki die in een atrium van het hotel hing. Aan de andere kant van de ruimte bevond zich een buffet, waarop grote glazen bellen stonden met kruidenwater, en een laboratorium-achtige distilleersysteem waar ik mijn ogen niet vanaf kon houden. Ook stonden er kleine verstuiverflesjes met ‘floral water’ op het buffet.
De sfeer was kalm en sereen, en het was onmogelijk om je niet meteen op je gemak te voelen. Terwijl ik daar een kop thee dronk en de ruimte op me liet inwerken, kwam er een jonge dame binnen. Ze begon het distilleerapparaat in werking te stellen. Terwijl ze met zorg bladeren en een stukjes aromatisch hout van *Lindera umbellata* toevoegde, vulde de ruimte zich langzaam met een subtiele, rustgevende geur.


KUROMOJI
Tijdens mijn bezoek aan het botanical lab gebruikte de jonge dame gedroogde bladeren en stukjes van het aromatische hout van de Lindera umbellata, in het Japans de Kuromoji genaamd, voor de distillatie. Deze combinatie leverde een zachte en aangename geur op, die de ruimte vulde en een gevoel van ontspanning en rust creëerde.
In Japan wordt van het hout van Kuromoji luxe prikkers gemaakt, die vaak geserveerd worden bij traditionele Japanse zoete delicatessen zoals wagashi.

KIRIYAMA DISTILLEERDER
Het apparaat waar de dame mee werkte, bleek gemaakt te worden door Kiriyama, een Japans bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van glazen laboratorium- en distilleerapparaten. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. De mogelijkheden om met kruiden en planten producten te creëren, waren eindeloos. Ik raakte zo geïnteresseerd in dit distilleerapparaat dat ik besloot er één naar Nederland te halen, zodat ik zelf aan de slag kon met het maken van hydrolaten, zalven, crèmes en andere verzorgingsproducten. Na een paar maanden wachten, is de distilleerder nu eindelijk aangekomen, en ik ben ontzettend enthousiast om ermee aan de slag te gaan met deze Kiriyama die (voor zover in kan inschatten als enige in Europa) in mijn ‘Botanisch Labje’ in Aalden staat.
WORKSHOPS EN TOEKOMSTPLANNEN
Ik ben van plan om workshops te volgen over Japanse kruiden, distillaten en verzorgingsproducten en natuurlijk veel te experimenteren met mijn eigen distiller. Het is geweldig om te zien hoe diep de Japanse cultuur geworteld is in het gebruik van kruiden en planten voor zowel gezondheidszorg als schoonheidsverzorging. De techniek die ik daar leerde, wil ik graag verder onderzoeken en toepassen in mijn eigen werk als herborist.
Met mijn Kiriyama distilleerder ben ik van plan om hydrolaten te maken. Deze kunnen dienen als room- en kledingsprays, maar ook als huidtonic en als inhoudsstof voor cosmetische producten zoals zalven, crèmes en deodorants. Ik ben erg benieuwd naar de verscheidenheid aan geuren en toepassingen die ik kan maken met deze hydrolaten!
Het distilleren van kruiden is voor mij een reis van ontdekking. Nu ik mijn eigen Kiriyama distilleerder heb, kan ik mijn vaardigheden verder ontwikkelen en de magie van kruiden uit de Japanse traditie in mijn eigen werk brengen. Ik kijk uit naar wat ik nog meer kan leren, maken en ontdekken in de wereld van de kruiden en planten.
Vindt je dit interessant? Ontdek meer!
Over de heg 20: De Smeerwortel, Symphytum Officinale
De Smeerwortel, Symphytum officinale, de plant die samenvoegt Recent woonde ik...
Over de heg 18: Op wandelreis in Japan: een helende ontmoeting, Japanse kruidenthee met recept
Reizen inspireert mij telkens weer. Nieuwe geuren, kleuren en smaken prikkelen...
Over de heg 6: Helende kruidentheeën van Nepal
Tijdens mijn reizen geniet ik van nieuwe sensaties: geuren, kleuren, smaken,...