Jaar: 1 (2023-2024)
Door: Kim Voets, leerling herborist
Opdracht: Over de Heg, studiejaar 1. Hoestsiroop maken van de grove den
18 april 2024
Pinus Sylvestris met de mannelijke en vrouwelijke bloem
HET PLUKKEN VAN DE DENNENTOPPEN
De beste tijd om jonge dennentoppenknoppen voor siroop te verzamelen is in het late voorjaar, op het moment dat ze wat bruiner zijn, want dan zit er het meeste hars in. Deze toppen zitten vol met vitamine C en A, essentiële oliën en harsen, die om hun genezende krachten bij ademhalings-, keel- en neusholtesproblemen bekendstaan. Het is essentieel om met respect voor de natuur slechts de hoeveelheid te plukken die je echt nodig hebt. Ik zorg ervoor de gezondheid van de boom niet te schaden, zodat deze gewoon door kan groeien. Ik pluk maar een paar toppen per boom en laat daarbij altijd de middelste top, alles wat omhoog groeit en ook de ‘baby denneappels zitten
De baby-dennenappels van de Grove den (Pinus Sylvestris)
MAAK JE EIGEN DENNENTOPPEN HOESTSIROOP
Eenmaal terug bij De Sprenk met de geoogste dennentoppen, begint het proces van het maken van hoestsiroop. Dit proces vereist een eenvoudige maar zorgvuldige bereiding.
DE DENNENTOPPEN SIROOP
De verhouding dennentoppen versus suiker is 2 op 3. Dus bij 200 gram dennenknoppen, heb je 300 gram suiker nodig.
– Doe de dennentoppen en suiker laag om laag in een glazen pot.
– Begin en eindig met suiker
– Laat dit 6 weken staan
– Tussendoor regelmatig de pot rustig even omschudden, omdat anders de suiker allemaal op de bodem zit. En door om te schudden komt het suiker weer over alle dennentoppen te zitten. Daardoor wordt het vocht uit de knoppen getrokken en wordt de suiker opgelost.
Na zes weken. Voor de siroop:
– Giet het geheel door een zeef in een glazen pot. Dat wordt de siroop.
– Deze je dan vervolgens in een siroopflesovergieten.
Het proces van hoestsiroop maken
Dennentoppen
Op suiker voor de siroop
Mini thuisexperiment
REFLECTIE OP HET OOGSTEN EN HET MAKEN VAN HOESTSIROOP
De ervaring van het verzamelen en verwerken van de dennentoppen heeft mij veel geleerd over de waarde van natuurlijke remedies, maar bovenal ook het belang van duurzaam oogsten. Het is niet de bedoeling het bos leeg te plukken en te veel van de boom te oogsten waardoor deze zelf een voedingstekort of een tekort aan beschermende inhoudstoffen oploopt. Het herinnert mij eraan dat wij, als herboristen, een diep respect moeten hebben voor de natuur en haar cycli. Deze projecten illustreren de schoonheid van het aloude vak van kruidengeneeskunde en de continue relevantie ervan in onze moderne wereld.
Ik kijk ernaar uit om nog meer geneeskrachtige planten te ontdekken en te integreren in mijn opleiding en dagelijks leven, en om deze oude kennis voort te zetten en te delen.
Op het moment dat ik deze blog schrijf, staan de dennentoppen nog in de suiker. Als de siroop klaar is, zal ik je mijn ervaring én een foto ervan delen!
Vind je dit interessant? Ontdek meer
Over de heg 14 Een voorjaarsinfusie
Jaar: 1 (2023-2024)Door: Kim Voets, leerling herboristOpdracht: Over de Heg,...
Over de heg 8: Wandelende kruiden
“Wandelende kruiden zijn een belangrijk onderdeel van de 'schijnbare chaos' in...
Over de heg 6: Helende kruidentheeën van Nepal
Tijdens mijn reizen geniet ik van nieuwe sensaties: geuren, kleuren, smaken,...