© De Herborist van Aalden in Japan, Kruiden destilleren in Kyoto 4

De Smeerwortel, Symphytum officinale, de plant die samenvoegt

Reizen is voor mij altijd een avontuur van ontdekking. Elke nieuwe bestemming biedt een schat aan geuren, smaken en verhalen die ik met open armen omarm. Mijn nieuwsgierigheid naar kruiden en planten groeit met iedere reis die ik maak. Dit keer bracht mijn pad me naar Kyoto, Japan, waar ik verbleef in het moderne Rakuro Hotel, op steenworp afstand van het historische geisha-district. Tijdens mijn verblijf ontdekte ik iets bijzonders: een Botanical Lab binnen het hotel, waar ik meer leerde over het hedendaagse gebruik van kruiden en distillatie in Japan. Deze ervaring vormt een waardevolle aanvulling op mijn opleiding tot herborist aan Kruidencentrum De Sprenk, en ik deel graag de inzichten en inspiratie die ik daar opdeed.

© De Herborist van Aalden in Japan, Kruiden destilleren in Kyoto 2

© De Herborist van Aalden. Japans kruidendestilleren

Jaar: 2 (2024-2025)
Door: Kim Voets, leerling herborist
Opdracht: Over de Heg, Botanisch lab Kyoto

© De Herborist van Aalden in Japan, Kruiden destilleren in Kyoto

REIZEN EN KRUIDEN: EEN BOTANISCH LAB IN KYOTO

Tijdens mijn verblijf in Kyoto viel mijn oog op een bordje met de tekst “Botanical Lab” in ons hotel. Het was een uitnodiging die ik niet kon weerstaan, dus besloot ik een kijkje te nemen. Binnen trof ik een ruimte die de typische Japanse ‘less is more’ stijl uitstraalde. Grote banken stonden rond een sfeervolle lounge, met uitzicht op een reusachtige hangplant-installatie van kunstenaar Rui Sasaki die in een atrium van het hotel  hing. Aan de andere kant van de ruimte bevond zich een buffet, waarop grote glazen bellen stonden met kruidenwater, en een laboratorium-achtige distilleersysteem waar ik mijn ogen niet vanaf kon houden. Ook stonden er kleine verstuiverflesjes met ‘floral water’ op het buffet.

De sfeer was kalm en sereen, en het was onmogelijk om je niet meteen op je gemak te voelen. Terwijl ik daar een kop thee dronk  en de ruimte op me liet inwerken, kwam er een jonge dame binnen. Ze begon het distilleerapparaat in werking te stellen. Terwijl ze met zorg bladeren en een stukjes aromatisch hout van *Lindera umbellata* toevoegde, vulde de ruimte zich langzaam met een subtiele, rustgevende geur.

© De Herborist van Aalden in Japan, Kruiden destilleren in Kyoto 3
© De Herborist van Aalden in Japan, Kruiden destilleren in Kyoto, Floraal water

KUROMOJI

Tijdens mijn bezoek aan het botanical lab gebruikte de jonge dame gedroogde bladeren en stukjes van het aromatische hout van  de Lindera umbellata, in het Japans de Kuromoji genaamd, voor de distillatie. Deze combinatie leverde een zachte en aangename geur op, die de ruimte vulde en een gevoel van ontspanning en rust creëerde.

 In Japan wordt van het hout van Kuromoji luxe prikkers gemaakt, die vaak geserveerd worden bij traditionele Japanse zoete delicatessen zoals wagashi.

 

© De Herborist van Aalden in Japan, Kuromoji

KIRIYAMA DISTILLEERDER

Het apparaat waar de dame mee werkte, bleek gemaakt te worden door Kiriyama, een Japans bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van glazen laboratorium- en distilleerapparaten. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. De mogelijkheden om met kruiden en planten producten te creëren, waren eindeloos. Ik raakte zo geïnteresseerd in dit distilleerapparaat dat ik besloot er één naar Nederland te halen, zodat ik zelf aan de slag kon met het maken van hydrolaten, zalven, crèmes en andere verzorgingsproducten. Na een paar maanden wachten, is de distilleerder nu eindelijk aangekomen, en ik ben ontzettend enthousiast om ermee aan de slag te gaan met deze Kiriyama die (voor zover in kan inschatten als enige in Europa) in mijn ‘Botanisch Labje’ in Aalden staat. 

WORKSHOPS EN TOEKOMSTPLANNEN

Ik ben van plan om workshops te volgen over Japanse kruiden, distillaten en verzorgingsproducten en natuurlijk veel te experimenteren met mijn eigen distiller. Het is geweldig om te zien hoe diep de Japanse cultuur geworteld is in het gebruik van kruiden en planten voor zowel gezondheidszorg als schoonheidsverzorging. De techniek die ik daar leerde, wil ik graag verder onderzoeken en toepassen in mijn eigen werk als herborist.

 Met mijn Kiriyama distilleerder ben ik van plan om hydrolaten te maken. Deze kunnen dienen als room- en kledingsprays, maar ook als huidtonic en als inhoudsstof voor cosmetische producten zoals zalven, crèmes en deodorants. Ik ben erg benieuwd naar de verscheidenheid aan geuren en toepassingen die ik kan maken met deze hydrolaten!

Het distilleren van kruiden is voor mij een reis van ontdekking. Nu ik mijn eigen Kiriyama distilleerder heb, kan ik mijn vaardigheden verder ontwikkelen en de magie van kruiden uit de Japanse traditie in mijn eigen werk brengen. Ik kijk uit naar wat ik nog meer kan leren, maken en ontdekken in de wereld van de kruiden en planten.

Vindt je dit interessant? Ontdek meer!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2025 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden