Ik reis vaak en geniet dan van nieuwe geuren, kleuren en smaken en ben ik nieuwsgierig naar het verhaal achter wat ik zie, ruik en proef. Andere landen hebben vaak ook veel te bieden als het gaat om kruidenwijsheden, gebruiken en bovendien ook culinaire toepassingen van kruiden en (wilde) planten. Deze
keer ging mijn reis, als reisbegeleider naar Cuba. Omdat er in Cuba een groot gebrek is aan medicijnen doen veel Cubanen een beroep op een ‘curandero’, een traditionele genezer, die medicinale planten en kruiden zelf kweekt of plukt. Naast de reguliere EHBO kit neem ik ook mijn kruidenreis-apotheek mee. Wat ik meeneem en waarom lees je in dit blog. Deze ervaring voeg ik toe aan mijn ‘Over de Heg – opdrachten’ voor mijn opleiding tot Herborist aan Kruidencentrum De Sprenk.
 ©️De Herborist van Aalden in Cuba

De herborist in Cuba

Jaar: 1 (2023-2024)
Door: Kim Voets, leerling herborist
Opdracht: Over de Heg, kruiden EHBO voor Cuba

SALVIA OFFICINALIS

Vlak voordat ik afreis naar Cuba, bereikt mij het bericht dat er plaatselijk dengue en oropouche heerst, beide virussen worden overgebracht door muggen. De symptomen van zowel dengue als oropouche zijn ongeveer gelijk: hevige hoofdpijn, koorts, spierpijn, braken en diarree.

Omdat er in Cuba een groot gebrek is aan medicijnen doen veel Cubanen een beroep op een ‘curandero’, een traditionele genezer, die medicinale planten en kruiden zelf kweekt of plukt. Naast de reguliere EHBO kit neem ik ook mijn kruidenreis-apotheek mee. Ik heb gelezen dat salie (salvia officinalis) ook in Cuba veel gebruikt wordt om de koorts te verdrijven, dus besluit ik om salie uit mijn tuin te oogsten en te drogen en mee te nemen. 
De Herborist van Aalden, Een lege apotheek in Viñales, Cuba. Over de heg; een reisapotheek van een herborist voor Cuba

Een lege apotheek in Viñales Cuba

DE KRUIDEN EN OVERIGE PRODUCTEN DIE IK MEENAM

* Gemberpoeder: de gingerol in gember, stopt het braken
* Aloevera-gel, (100% Aloe vera van Urtekam): bij verbranding van de huid, bij insectenbeten, jeuk, zonneschade aan de huid
* Brandnetelzalf: insectenbeten
* Teatree olie, om te ontsmetten: schimmeldodend en bacteriedodend en de antiseptische werking.
* Lavendel olie: tegen muggen en andere insecten en bij beten.
* Pepermuntolie: hoofdpijn en maagklachten
* Keltisch zout:  bij (kans op) uitdroging en aanvulling mineralen (in plaats van ORS)
* Weegbree-tinctuur: bij oorwegklachten
* Gedroogde salie: bij koorts en keelpijn
* Arnicazalf (van A. Vogel), bij blauwe plekken
* Braamblad gedroogd (Rubus):  bij diaree
* Keltisch zout

WELKE KRUIDEN EN PRODUCTEN IK OOK DAADWERKELIJK NODIG HEB GEHAD. En waarvoor

DE VOLGENDE KRUIDEN OF PRODUCTEN HEB IK ZELF OF BIJ MIJN REISCLIENTEN (OP HUN VERZOEK EN NA HUN TOESTEMMING) GEBRUIKT OM KLACHTEN TE VERMINDEREN.

* Gemberpoeder: de poeder heb ik aanbevolen aan een client in een andere reisgroep, omdat het braken niet ophield. 1/3 theelepel in gekookt water, eventueel op smaak brengen met honing.
* Aloevera-gel, (100% Aloe vera van Urtekam): bij verbranding van de huid door de zon, bij insectenbeten, jeuk, zonneschade aan de huid en blaren op ‘kwetsbare plekken’ na een paardrijtocht.
* Brandnetelzalf: bij insectenbeten en beten van vuurmieren.
* Lavendel olie: tegen muggen en andere insecten en bij beten of prikken van insecten, beter slapen en ontspannen tijdens een lange vlucht.
* Keltisch zout:  bij kans op uitdroging en aanvulling mineralen (in plaats van ORS) bij diverse personen.
* Weegbree-tinctuur: bij oorwegklachten, 2x met succes gebruikt op een watje in het oor vanwege oorpijn na snorkelen en in onzuivere zwembaden.
* Gedroogde salie: Bij keelpijnklachten na overmatig in aanrakeing te zijn geweest met airconditioning. Keelpijn verdween nagenoeg meteen.
* Arnicazalf (van A. Vogel): op bij blauwe plekken na een flinke val op een arm. Dit versnelde de genezing van de bloeduitstorting. 
* Braamblad gedroogd:  thee van gemaakt  om diaree te stoppen.

De Herborist van Aalden, huid knie verbrand. Over de heg; een reisapotheek van een herborist voor Cuba

Een door de zon te rood verbrandde huid, met Aloe vera

De Herborist van Aalden, Muggenbeten, Cuba. Over de heg; een reisapotheek van een herborist voor Cuba

Muggenbeten 

De Herborist van Aalden, Gedroogde kruiden, Cuba. Over de heg; een reisapotheek van een herborist voor Cuba

Mijn zakken met gedroogde kruiden; Rubus & Salvia officinalius 

CONCLUSIE

Deze reis naar Cuba heeft me opnieuw doen beseffen hoe krachtig en veelzijdig kruiden kunnen zijn, zeker in een land waar toegang tot medicijnen beperkt is. Het samenstellen en gebruiken van mijn kruidenreis-apotheek heeft niet alleen mijn eigen gezondheid en die van anderen ondersteund, maar ook mijn kennis en ervaring als herborist verrijkt. Deze praktische toepassingen van kruiden onder soms uitdagende omstandigheden bevestigen het belang van traditionele geneeswijzen en de wijsheid die generaties lang is doorgegeven. Ik neem deze waardevolle ervaringen mee in mijn verdere opleiding tot herborist, en kijk uit naar nieuwe avonturen waar kruiden wederom een belangrijke rol zullen spelen.

Vindt je dit interessant? Ontdek meer!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden